• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg

NEWS AND PUBLICATIONS

Парламент ігнорує норми ЄС у банківській сфері

Заслужений юрист України, адвокат Володимир Богатир заявив, що парламент впроваджує законодавство, яке віддаляє євроінтеграцію.

Read more ...
Європейська (дез)інтеграція: про стратегічний курс України крізь призму узгодження законодавства з acquis ЄС

Пересічні громадяни досить гостро відчувають непереборне бажання чиновників усіх рівнів до євроінтеграції. Про це весь час говорять медіа, органи видають якісь нормативні акти, проводяться заходи на їх виконання. Але така бурхлива діяльність не завжди свідчить про дійсне прагнення держави відповідати високим європейським стандартам. Адже результати діяльності іноді свідчать про діаметрально протилежний рух.

Read more ...
ЄВРОПЕЙСЬКА (ДЕЗ)ІНТЕГРАЦІЯ: СТРАТЕГІЧНИЙ КУРС УКРАЇНИ КРІЗЬ ПРИЗМУ УЗГОДЖЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА З ACQUIS ЄС

Пересічні громадяни досить гостро відчувають непереборне бажання чиновників усіх рівнів до євроінтеграції. Про це весь час говорять медіа, Органи видають якісь нормативні акти, проводяться заходи на їх виконання. Але така бурхлива діяльність не завжди свідчить про дійсне прагнення держави відповідати високим європейським стандартам. Адже результати діяльності іноді свідчать про діаметрально протилежний рух.

Read more ...
В Офісі Президента законсервували документи до закінчення воєнного стану, - адвокат

Всі паперові документи Президента України та Офісу Президента України, які зберігаються у секторі опрацювання та зберігання документів, законсервовано до закінчення воєнного стану.

Read more ...
В ОПУ законсервували документи, що штучно обмежує доступ до інформації - адвокат

Всі паперові документи Президента України та Офісу Президента України, які зберігаються у секторі опрацювання та зберігання документів, законсервовано до закінчення воєнного стану.

Read more ...
Чому Україна вчасно не виконує рішення ЄСПЛ?

Україна відома своїм зневажливим ставленням до судів та суддів. Бо як ще можна пояснити масовість невиконання рішень третьої гілки влади? Саме з цього питання українцями подається найбільше заяв до Страсбурга. Втім, рішення ЄСПЛ у нас теж не поважають.

Read more ...
Тенденції зневажання

Чому Україна вчасно не виконує рішення ЄСПЛ?

Read more ...
НАЯВНІСТЬ У СУДДІ, ПРОКУРОРА ЧИ СЛІДЧОГО СТАТУСУ АДВОКАТА Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЙОГО ВІДВОДУ

Людина з юридичною освітою може обрати в Україні професію юрисконсульта, слідчого, прокурора, нотаріуса, адвоката або судді. У деяких випадках доведеться скласти присягу. Але якщо змінюєш напрям роботи, то чи може бути більш ніж одна присяга? Питання настільки неоднозначне, що його кілька разів вирішував Верховний Суд. До того ж по-різному.

Read more ...
Наявність у судді, прокурора чи слідчого статусу адвоката є підставою для його відводу

Людина з юридичною освітою може обрати в Україні професію юрисконсульта, слідчого, прокурора, нотаріуса, адвоката або судді. У деяких випадках доведеться скласти присягу. Але якщо змінюєш напрям роботи, то чи може бути більше однієї присяги? Питання настільки неоднозначне, що його кілька разів вирішував Верховний Суд. Водночас по-різному.

Read more ...
Присяга на паузі

Наявність в судді, прокурора чи слідчого статусу адвоката є підставою для його відводу

Read more ...

У США – черговий скандал із секретними документами. Конфіденційні папери часів адміністрації Барака Обами виявили в гаражі будинку чинного президента Джо Байдена у Вілмінгтоні (Делавер). Наразі правоохоронці намагаються встановити, хто мав до них доступ.

Про це повідомляє видання New York Post.

Президент США підтвердив факт зберігання документів у гаражі свого будинку, де також стоїть його автомобіль Corvette Stingray 1967 року. «Мій Corvette – у замкненому гаражі, зрозуміло? Тож вони (документи – прим. ред.) не валяються на вулиці», — відповів журналістам на свій захист президент, коли його запитали про знахідку.

Цікаво, що президент здавав цей будинок в оренду своєму синові Хантеру Байдену за $50 тис. на місяць (місцеві експерти оцінюють таку суму як явно завищену і пов'язують цей факт з відмиванням грошей - нібито таким чином він віддавав батькові частку від своїх сірих бізнес-схем в Україні та в Китаї). Але не можна заперечувати і фактичного проживання у будинку сина президента. За даними ЗМІ, 52-річний чоловік почав вказувати це місце як свою адресу після розлучення у 2017 році. Також Хантер позначав будинок як платіжні адреси для своєї особистої кредитної картки та облікового запису Apple у 2018 та 2019 роках.

Тепер Конгрес вимагає від Білого дому надати список усіх, хто мав доступ до будинку в Вілмінгтоні і, як наслідок, - до секретних документів, які там зберігалися.

Іншу новину про те, що секретні матеріали раніше також виявили у вашингтонському офісі Центру дипломатії та глобальної взаємодії Penn Biden Center (Байден використовував його як особистий кабінет після 2017 року) опублікував американський телеканал CBS News. За законом після залишення посади екс-віце-президент мав би передати документи до Національного архіву США, проте не зробив цього.

У Білому домі тоді не заперечували фактів і прокоментували, що папери в центрі були виявлені ще в листопаді минулого року. За даними ЗМІ, серед паперів знайшли службові записки американської розвідки та матеріали брифінгів, пов'язаних із Україною, Іраном та Британією.

Раніше подібний скандал спалахнув навколо екс-президента США Дональда Трампа. У серпні 2022 року ФБР провело обшук у його маєтку Мар-а-Лаго у Флориді та виявило там близько 20 коробок із секретними документами. Тоді Байден характеризував поведінку свого попередника як безвідповідальну.

«Хоча зараз оточення чинного президента США намагається пояснити громадськості, що випадок з Байденом разюче відрізняється від справи Трампа (мовляв, документів у рази менше, та й сам фігурант йде на співпрацю зі слідством), проте з цих скандалів можна зробити два висновки , які є цілком застосовними для українських реалій, - вважає адвокат, заслужений юрист України Володимир Богатир. – По-перше, політики прямо ігнорують режимні вимоги щодо роботи із секретною інформацією. І до певного моменту держава ставиться до цього потурально. По-друге, недбалість з державною таємницею виходить назовні, коли це стає інструментом тиску в політичних іграх».

У зв'язку із цим адвокат нагадав положення ст. 29 Закону України про державну таємницю, згідно з якими людині, яка мала допуск та доступ до секретів і яка реально з ними працювала, можуть на п'ять років обмежити право виїзду на постійне місце проживання за кордон, а також обмежити свободу інформаційної діяльності. «Окремі топ-чиновники та керуючі держкомпаніями, які мали доступ до держтаємниці, закінчують свої кар'єри зі скандалами та кримінальними справами. Достатньо згадати екс-керівників Генпрокуратури, Національного банку, великих підприємств ПЕК, - пояснив В.Богатир. - У СБУ на мої запити підтверджують факт видачі допуску та існування обмежень. Однак це, всупереч режимним вимогам, не заважає носіям секретної інформації виїжджати за кордон і навіть видавати книжки».

Нагадаємо, раніше екс-главу Національного банку України Кирила Шевченка звинуватили у скоєнні злочину та звільнили з посади. При цьому його не позбавили допуску до державної таємниці. Аналогічна ситуація була його попередницею Валерією Гонтарєвою. Вона також переслідувалася у кримінальному порядку, а після звільнення виїхала за кордон і відтоді мешкає у Лондоні.

https://zib.com.ua/ua/154486.html

FaLang translation system by Faboba